Eigen vervoerverzekering

Uw zakelijke bezittingen zijn verzekerd in de inventaris- en goederenverzekering, maar onderweg is de dekking maar beperkt. Gereedschappen, bouwmaterialen en af te leveren producten in de bestelauto zijn niet of maar beperkt verzekerd. Met de eigen vervoerverzekering kunt u toch zorgen dat de spullen goed verzekerd zijn.

Veel ondernemers moeten ook een dekking voor de bezittingen hebben bij het vervoeren naar bijvoorbeeld klanten of naar de bouwplaats. Bij diefstal uit een bestelbus ontstaat er een probleem. De inventaris- en goederenverzekering zal de claim afwijzen en ook bij de verzekering van de bestelauto krijgt u maximaal een deel uitgekeerd of zelfs helemaal niets.

Wat mag u van de eigen vervoerverzekering verwachten?

Bij het vervoeren van goederen heeft u een verhoogde kans op beschadiging of diefstal. Onderweg naar een afspraak parkeert u bijvoorbeeld bij een tankstation om te tanken en voor een kopje koffie. Bij terugkomst bij de auto blijkt dat deze opengebroken is. Dure gereedschappen zijn verdwenen en er is ook nog schade aangericht aan andere bezittingen en aan de auto. De schade aan de auto claimt u op de motorrijtuigenverzekering. De waarde van de beschadigde en gestolen spullen claimt u op de eigen vervoerverzekering.

Zelfs bij diefstal uit de auto in de nacht is er dekking

Het liefst zien verzekeraars dat er geen waardevolle spullen achterblijven in de (bestel)auto. Maar vaak kan het gewoon niet anders. Het kost veel tijd om de auto ’s avonds volledig uit te ruimen en ’s ochtends weer in te richten. Onder voorwaarden hoeft dat ook niet, maar verzekeraars kunnen wel eisen stellen. Er kunnen extra beveiligingseisen gelden zoals extra sloten en een inbraakbeveiliging. De flexibiliteit van de verzekeraar hierin hangt wel af van wat er in de auto blijft liggen. Bij diefstalgevoelige spullen zal de verzekeraar minder flexibel zijn.

Stem het verzekerd bedrag af op de maximaal vervoerde waarde

Aan de eigen vervoerverzekering zit een verzekerd bedrag gekoppeld. Dit is het bedrag dat de verzekeraar maximaal uit gaat keren. Het verzekerd bedrag stemt u dus op wat u maximaal aan waarde vervoert. U vervoert bijvoorbeeld gemiddeld €2.500 aan waarde en maximaal €5.000. Dan verzekert u dus €5.000. Anders dreigt namelijk het gevaar van onderverzekering. Bij een te laag verzekerd bedrag krijgt u bij diefstal de schade maar deels uitgekeerd. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van de eigen vervoerverzekering. Bij diefstal wordt de dagwaarde uitgekeerd en bij beschadiging gaat het om de reparatiekosten, maar wel maximaal de dagwaarde van het beschadigde.

Wat is niet verzekerd in de eigen vervoerverzekering?

Bij diefstal uit een voertuig kan de verzekeraar als eis stellen dat er sporen zijn van braak. Met andere woorden, de dieven moeten toegang tot het voertuig geforceerd hebben. Als u een auto onafgesloten onbeheerd achterlaat, kan de verzekeraar een schadeclaim afwijzen. Diefstal uit een open aanhanger met of zonder een dekzeil zal ook afgewezen worden. Spullen onderweg kwijtraken kan de verzekeraar ook niets mee. Laat spullen dus niet uit een aanhanger waaien. Zoekgeraakte spullen kunt u niet indienen op de eigen vervoerverzekering.

Vragen? Stel ze gerust!

3 + 9 =